De ‘verroompottisering’ van het buitengebied zet door

In het buitengebied van Eibergen is recreatiegebied De Fontein verkocht aan een project-ontwikkelaar met plannen die het karakter van het gebied drastisch zullen veranderen. De plannen roepen zorgen op over natuurverlies en de financiële haalbaarheid van het project.

Vergunning voor bomenkap verleend

De eerste vergunning is inmiddels verstrekt en staat het kappen van circa 400 volwassen bomen toe. Dit besluit is genomen zonder dat duidelijk is of de volledige ontwikkeling van het park überhaupt zal worden goedgekeurd. Dit heeft geleid tot bezwaren van diverse partijen, waaronder [ex]huurders en huiseigenaren op de Fontein.

Bezwaren en bestuurlijke keuzes

Recent vond de zitting van de commissie rechtsbescherming plaats. Wij hebben bezwaar ingediend tegen de kapvergunning, evenals de twee andere partijen. Hoewel de belangen van deze partijen niet volledig samenvallen, overlappen ze in deze kwestie grotendeels. De projectontwikkelaar heeft deze twee betrokkenen “slim” tegen elkaar uitgespeeld, wat de situatie verder compliceert.
Het is onduidelijk waarom het bestuur van Berkelland niet voor een andere aanpak heeft gekozen. Men verschuilt zich achter een strikte interpretatie van de wet, terwijl wij van mening zijn dat dit in strijd is met de geest ervan. Het zou logischer zijn geweest om eerst een besluit te nemen over het gehele project, alvorens toestemming te geven voor het kappen van honderden bomen.

Financiële risico’s en dubieuze constructies

De financiële onderbouwing van het project is uiterst onzeker. Banken en institutionele investeerders beschouwen dit soort projectontwikkelaars als te risicovol en weigeren financiering. Daarom wordt gekozen voor crowdfunding, gericht op kleine spaarders die worden gelokt met rentevergoedingen tot wel 10 %. Zolang er nieuwe kleine investeerders blijven instappen [intrappen?], blijft dit wankele systeem draaien — maar transparantie over de overheadkosten en de risico’s ontbreekt.
Als de verkoop van chalets/huisjes tegenvalt of juridische procedures nog meer vertraging gaan veroorzaken, kan het project abrupt worden stopgezet. De ontwikkelaar heeft zich juridisch en fiscaal zo ingedekt dat zij zelf geen enkel financieel risico lopen als men besluit de stekker eruit te trekken. De aanbetalingen voor de chalets/huisjes en ingelegde crowdfunding gelden? Die zijn dan waarschijnlijk voorgoed verdwenen.

Natuur als sluitpost
Hoe je het ook wendt of keert: de natuur is altijd de verliezer bij dit soort maatschappelijk ongewenste ontwikkelingen. Laten we hopen dat de commissie tot een advies komt waarin de natuur het respect krijgt dat zij verdient.

Klik op de afbeelding voor het artikel in Achterhoeks Nieuws
Scroll naar boven