Belangrijke aanvulling op vergunning voor een nieuw mestverwerkingssysteem

Het mestoverschot blijft in de regio Achterhoek voor de nodige problemen zorgen. De simpelste oplossing is natuurlijk het verkleinen van de veestapel, maar dat wordt vanuit de sector nog amper omarmd.

In dat kader zagen we eind vorig jaar een vergunning langskomen waarin een innovatief mestverwerkingssysteem op boerderijschaal werd vergund. Natuurlijk hebben we deze vergunning bestudeerd en zagen daarin een aantal hiaten die we niet konden negeren.

Dus hebben we bezwaar aangetekend. Belangrijkste bezwaar was dat na de mestverwerking het afvalwater ongezuiverd geloosd werd via een bezinkingssloot richting het grondwater. Onze ervaring met dit soort afvalwaterstromen is dat ze verontreinigen bevatten die schadelijk zijn voor het milieu.

Daaropvolgend werden we door de gemeente Oost Gelre uitgenodigd voor een mediatiegesprek. Daarbij waren aanwezig de initiatiefnemer, zijn leverancier en een afvaardiging van de omgevingsdienst. Daar hebben we onze bezwaren mogen toelichten en na een pittig gesprek hebben we dat uiteindelijk positief afgesloten.

De door ons aangegeven belangrijkste bezwaren werden erkend. Dat heeft geleid tot de volgende aanpassingen van de vergunning:

  • het gebruik van salpeterzuur in de mestverwerkingsinstallatie is geschrapt
  • voordat het afvalwater van de mestverwerkingsinstallatie wordt geloosd op de bezinkingssloot, wordt het door een zuiveringsinstallatie geleid (omgekeerde osmose)
  • zowel bij de waterinlaat als bij de uitlaat van de zuiveringsinstallatie wordt een meting verricht (gemonitord), op bepaalde parameters en waarden
  • gedurende het eerste jaar wordt er maandelijks gemeten.

Door deze aanpassingen in de afvalwaterbehandeling en monitoring, konden we ons bezwaar per omgaande intrekken, zodat de initiatiefnemer snel verder kon met zijn project.

Het blijkt opnieuw dat wij als stichting kritisch moeten blijven op dit soort vergunningverlening. Het blijkt maar al te vaak dat omgevingsdiensten de aangeleverde technische informatie kritiekloos overnemen, ook al is deze onvoldoende onderbouwd. Een volledig nieuw concept dat zich in de praktijk nog moet bewijzen, zoals in dit geval, moet je niet ‘klakkeloos’ vergunnen op basis van de aangeleverde technische informatie van de producent.

Per saldo zijn we blij met deze voor alle partijen bevredigende oplossing.

Afb. linkt naar ‘Omgekeerde osmose’ Wikipedia
Scroll naar boven