Open brief omtrent de status Korenburgerveen

Geacht provinciaal en lokaal bestuur,

Recent heeft de Ecologische Autoriteit de huidige staat van de natuur in het Korenburgerveen in kaart gebracht.
De conclusie is zorgelijk. Verbeteringen zijn amper zichtbaar, voortgaande verslechtering is het overheersende beeld. De stikstof-depositie in het Korenburgerveen is en blijft 2 tot 3 keer hoger dan de kritische waarde. Deze al vele jaren durende stikstofoverbelasting leidt tot steeds verdere vermesting en daardoor ongewenste plantengroei. Dit veroorzaakt een nog verdere achteruitgang van de biodiversiteit en belemmert ook het herstel van het hoogveen.

Te verwachten is dat de habitattypen nog lange tijd te kampen zullen hebben met stikstofoverbelasting. De Ecologische Autoriteit benadrukt daarom met kracht dat structurele stikstofreductie noodzakelijk is voor een duurzaam herstel.

Ook de recent gepubliceerde inventarisatie van de stand van zaken rond de ramingen van emissies van luchtverontreinigende stoffen door het Planbureau voor de Leefomgeving, bevat weinig bemoedigend nieuws over de ammoniakemissie doelstellingen. Dat wil niet zeggen dat er in het Korenburgerveen niet aan het herstel wordt gewerkt. Maar de inzet van bijvoorbeeld Natuurmonumenten komt feitelijk neer op dweilen met de lokale ammoniakemissie kraan nog steeds wijd open.

De oorzaak van de stikstofvervuiling staat niet ter discussie, de intensieve veehouderijen, in de directe omgeving van het Korenburgerveen, zijn grotendeels verantwoordelijk voor deze ammoniakvervuiling. De piekbelasters van het Korenburgerveen zijn bekend, maar tot op heden is er geen enkel overheidsinitiatief genomen om hier actief op te treden, niet op lokaal, provinciaal noch op landelijk niveau.

Tot onze grote verbazing lezen we dat de provincie Gelderland vier Natura 2000-gebieden in de regio Winterswijk als bedreigd heeft geklasseerd, maar het Korenburgerveen niet.
Dat sluit wel aan bij de Statenbrief van 5 maart waarin gesteld wordt dat de natuurkwaliteit in het Korenburgerveen zich positief ontwikkelt. Maar dat is in flagrante tegenspraak met het recente rapport van de Ecologische Autoriteit.

De vraag is daardoor actueler dan ooit; is er nog wel een toekomst voor het Korenburgerveen als uniek natuurgebied? Gezien de alarmerende conclusie uit het nu voorliggende rapport en de recente provinciale keuze betwijfelen we dat sterk.

We kunnen ons ook niet aan de indruk onttrekken dat een succesvolle agrolobby de provinciale keuze heeft beïnvloed om Korenburgerveen deze extra bescherming te ontzeggen. Het agrolobby werk is meest zichtbaar op de website van de Agrostichting Marke Vragenderveen. Zij beheren een deel van het Korenburgerveen en in hun belevingswereld bestaat het stikstofprobleem daar niet. Zij leven met betrekking tot status van de natuur blijkbaar nog in het Ot en Sien tijdperk van de vijftiger jaren. In hoeverre de belangen van de mega agribedrijven, die de dienst uitmaken bij deze stichting, een (beslissende?) rol hebben gespeeld in het nefaste besluit over de toekomst van het Korenburgenveen, laat zich raden.

De tijd van praten, vage plannetjes maken en dus tijdrekken is voorbij, de rapporten laten zien dat nog langer wegkijken niet verantwoord is. Harde ingrepen vanuit de overheid zijn nu onvermijdelijk geworden. Te beginnen met het herzien van uw Korenburgerveen standpunt. Dit zwaar stikstof overbelast Natura 2000 gebied verdient op zijn minst eenzelfde behandeling als de Veluwe en de vier andere Winterswijkse Natura 2000-gebieden.

Indien bevredigende acties richting het Korenburgerveen opnieuw achterwege blijven dan zullen milieubewegingen opnieuw stappen moeten zetten. Het zou buitengewoon betreurenswaardig zijn als de vereiste acties ook hier moeten worden afgedwongen omdat bij u de politieke daadkracht ontbreekt om de noodzakelijke maatregelen te nemen.

Hoogachtend,

Rob Bongers voorzitter
email: rb@stlbg.nl

Scroll naar boven