In het stadhuis van Berkelland was een feestje georganiseerd ter ere van het verlenen van een nieuw soort vergunning voor de bouw van een nieuwe mega-varkensstal in Noordijk. Zelfs onze Landbouw Gedeputeerde vond het blijkbaar belangrijk om dit heugelijk nieuws mee te komen vieren. Alsof de tijd 25 jaar heeft stilgestaan in Berkelland, stelt u zich eens voor een feestje voor de nieuwbouw van een megastal! Berkelland vormt samen met Oost Gelre nu al de varkenshoofdstad van Gelderland, er wonen hier meer varkens dan mensen.
U vraagt zich af wat de reden was voor dit feestje? Dat heeft alles te maken met de grote vreugde bij gemeente en provincie over een nieuw geitenpaadje dat ontdekt is om de strenge richtlijnen ter bescherming van ons leefmilieu te omzeilen. De ‘klimaat- ontkenner’ zal misschien blij zijn, maar diegene die de realiteit wel onder ogen ziet, is allesbehalve blij met de zoveelste poging om reductie van de veestapel te ontlopen. Een spel waar de big agro lobby al tientallen jaren succesvol mee bezig is. Niettemin zijn de meeste zogenaamde agro innovaties gesneuveld omdat deze in de dagelijkse praktijk niet blijken te werken.
We waren net bijgekomen van het Berkellands feestje of een volgende soortgelijke vergunning kwam uit de lucht vallen, nu in Vragender. Als we dan toch aan het “innoveren” zijn, lijkt de gedachte, laten we dan maar gelijk flink uitpakken. Hier ligt een vergunning klaar voor een tweetal nieuwe mega-stallen met daarin verwerkt een verdubbeling van de varkenspopulatie naar ca 4000 stuks. Deze nieuwe innovatie is ook een soort pilot en dat bij een bedrijf op slecht 1,5 kilometer van het al zwaar overbelaste Natura-2000 gebied Korenburgenveen. Bestuurlijk Oost Gelre was wel zo kies om de vergunningverlening verder zonder feest te laten passeren.
Iedereen die het nieuws enigszins volgt, weet hoe ingewikkeld het landbouwbeleid op dit moment ligt. En ook hoe dit nieuwe kabinet nu al wordt ingehaald door de harde realiteit. Behalve het voort etterende stikstofdossier is er ook een acuut mestoverschot. We zitten nu al tot over onze oren in de mest en met de realisatie van deze twee staluitbreidingen wordt dat alleen maar erger. Waarom negeert de overheid dit probleem bij de beoordeling van dit soort vergunningsaanvragen?
De realiteit is anders. In dit soort trajecten worden, in nauwe samenspraak tussen initiatiefnemers en overheden, vergunningen zo in elkaar gesleuteld dat aan de minimale wettelijke eisen is voldaan. Bescherming van ons leefmilieu is helaas te vaak een sluitpost; het (zo veel mogelijk) verlenen van vergunningen heeft voorrang. Maar dat beleid is al lang en breed onhoudbaar gebleken.
Wij leggen ons dan ook niet neer bij deze vergunningen en plaatsen kritische kanttekeningen bij de nieuw gecreëerde geitenpaadjes.